Laddbox till din elbil / hybridbil

Smart elbilsladdare sparar pengar

En smart laddbox är en investering som betalar sig själv. Med en smart laddare kan du ladda din elbil när elpriset är som lägst. Detta kan spara dig ca 1000 kronor per år.

Vi rekommenderar Zaptec Go. Den är enkel att installera och har en app som är lätt att använda. Den är också kompatibel med de flesta elbilar.

En smart laddare kan också användas för att ladda bilen med egenproducerad solel. Detta gör att du kan köra din elbil helt fossilfritt. Vi hoppas kunna erbjuda balanstjänster för elbilsladdare i framtiden.

Lastbalansering

Lastbalansering behövs på de flesta fastigheter när man ska installera laddboxar. Laddarna laddar med hög effekt och risken finns att huvudsäkringen annars löser ut. Det är dyrt att öka sin huvudsäkring. Lastbalansering gör att laddaren tar den effekt som är ledig. Om huvudsäkringen redan är överbelastad så stänger laddaren av för att skydda huvudsäkringen. Det är inte roligt att vakna till ett kallt hus och en bil som inte är laddad.

Om det redan finns t.ex. en värmepump som redan har lastbalansering så kan man behöva lastbalansering som kan prioritera de båda lasterna gemensamt. Detta är något som vi kan hjälpa till med. Två bra system som fungerar med bl.a. Zaptec Go är Homey och Home Assistant.

Fasbalansering till laddbox

Om man har en hybrid-bil med 1-fas eller 2-fas-laddning och har en liten huvudsäkring på 16 A till exempel kan laddningen avbrytas eller ta lång tid. Framförallt på vintern eftersom värmesystemet ofta utnyttjar en stor andel av säkringen.

Detta kan lösas med fasbalansering. Ferroamp, en svensk tillverkare av växelriktare med smarta energifunktioner har patent på detta område. Med Ferroamps EnergyHub kan du ladda effektivare upp till 36 A på en fas genom att dra ström från de andra faserna och mata ut på den fas som elbilen laddas med. Detta på en 16 A huvudsäkring.